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The following are a dozen questions answered by the
NFSA's Codes, Standards, and Public Fire Protection
staff as part of the Expert of the Day (EOD) member
assistance program during the month of June 2020. This
information is being brought forward as the "Best of June
2020." If you have a question for the NFSA EOD submit
your question online through the "My EOD" portal.

It should be noted that the following are the opinions of
the NFSA Engineering, Codes, and Standards staff,
generated as members of the relevant NFPA and ICC
technical committees and through our general
experience in writing and interpreting codes and
standards. They have not been processed as formal
interpretations in accordance with the NFPA Regulations
Governing Committee Projects or ICC Council Policy
#11 and should therefore not be considered, nor relied
upon, as the official positions of the NFSA, NFPA, ICC,
or its Committees. Unless otherwise noted the most
recent published edition of the standard referenced was
used.
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Question #1 - Drain Pipe in a Seismic Zone

Is a drain pipe that crosses a seismic separation
required to be installed with an approved seismic
separation assembly if the drain piping in question is
after the normally closed drain valve?
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Answer: No. NFPA 13, 2016 edition Section 9.3.3.1
indicates that an approved seismic separation assembly
shall be installed where sprinkler piping, regardless of
size, crosses building seismic separation joints at
ground level and above. This section specifically
references sprinkler piping - not all piping. This section
would not apply to drain pipe passing across a seismic
separation assembly. Conversely, Section 9.3.4.1
indicates clearance shall be provided around all piping
extending through walls, floors, platforms, and
foundations, including drains, fire department
connections, and other auxiliary piping. As such, the
drain piping for would be required to meet the
requirements for the standard for clearance since it is
specifically called out in this section of the standard.
Finally, Section 9.3.5.1.6 specifically exempts drain
piping downstream of the drain valve from the bracing
requirements in Section 9.3.5.

Question #2 - 5-Year Internal Inspections of Dry
Systems

If multiple dry pipe systems are being inspected in a
building, can 5-year inspections be performed on half of
the systems with the other half being inspected at the
next 5-year interval?

Answer: No. Unlike wet pipe systems, all dry pipe
systems are required to have an internal assessment
every five years per NFPA 25, 2017 edition. Per NFPA
25-2017:

14.2.1.1 An assessment of the internal condition of
piping shall be conducted at a minimum of every 5
years or in accordance with 14.2.1.2 for the purpose
of inspecting for the presence of foreign organic and
inorganic material.

14.2.2* In buildings having multiple wet pipe
systems, every other system shall have an
assessment of the internal condition of piping as
described in 14.2.1.

Section 14.2.1.1 states that piping shall have an internal
assessment conducted every five years and does not
specify a type of system. Section 14.2.2 is the only
exception which allows for every other wet pipe system
to have an internal assessment every five years.

Question #3 - Fire Pump Arrangement for
Standpipes with Vertical Zones

Fire pumps are installed in series to supply two vertical
zones of a standpipe system in a fully sprinklered
building. The lower zone feeds five standpipes (1,000
gpm demand) and two upper zone are fed from two
additional fire pumps installed on the 14th floor of each
building. The upper zone fire pumps supply two
standpipes each in separate buildings. Is the upper zone
fire pump permitted to be rated for 750 gpm to meet the
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lower volume demand of the upper zone?

Answer: Yes. Fire pumps are sized to meet the
demands downstream and fire pumps installed in series
are not required to have the same rated flow. Pumps
installed in series must follow the requirements of NFPA
20, 2019 edition Section 4.21.2. Since the fire pump only
feeds two standpipes each, the system demand would
only require 750 gpm. It should be noted that fire pumps
are permitted to perform up to 150% of their rated flow,
so a 500 gpm rated fire pump could be appropriate as
well to supply a system demand of 750 gpm.

Question #4 - Protection of Car Stackers

For the protection of a parking garage utilizing two-car
stackers, does NFPA 13, 2019 edition require protection
under the top car or is roof/ceiling protection at Extra
Hazard (Group 2) adequate?

Answer: Questions regarding hazard or commodity
classification are difficult except in those circumstances
where an NFPA committee has specifically addressed
the issue. This is especially true because the
classification is considered in many states to be the
most important aspect of fire protection system design,
and an obligation of the responsible design professional.
One reason many states require involvement of a
responsible design professional is to ensure that the
site-specific attributes of the project are recognized and
properly addressed, which cannot be accomplished in a
generic manner.

In this case, Extra Hazard (Group 2) without sprinklers
installed below the top car would be adequate for this
two-car stacker given current requirements in NFPA 13.

NFPA 13 Section A.4.3.6 provides examples of Extra
Hazard (Group 2) occupancies in which "car stackers
and car lift systems with two cars stacked vertically" is
included as one of the examples. This is mostly due to
the extensive shielding, per Section 4.3.6, that is present
when a car is parked:

4.3.6* Extra Hazard (Group 2) (EH2). The following
shall be protected with EH2 occupancy criteria in
this standard:

1. Spaces with very high quantity and
combustibility of contents

2. Spaces with substantial amounts of
combustible or flammable liquids

3. Spaces where shielding of combustibles is
extensive

This requirement suggests that the overhead density is
sufficient to control and contain a fire for car stacker with
up to two cars.

The current revision cycle for the 2022 edition, is
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working with this topic and may provide insight in future
editions. There are proposals submitted to NFPA 13 that
would specifically allow sidewall sprinkler(s) to protect
under cars in lift systems. Providing sprinkler protection
under the cars would allow the overhead sprinkler
system to be classified separately from the car lift
system. Currently, the annex of NFPA 13, suggests that
parking garages should be treated as an Ordinary
Hazard (Group 1) occupancy. This suggested
classification, however, may also be changed in the
upcoming edition.

Question #5 - Flow Meter Arrangement for a Diesel
Fire Pump

A diesel fire pump is arranged where the pressure relief
valve is piped back to a water storage tank with an air
gap. The specifications require the fire pump test header
to also discharge in the water storage tank. In the
proposed arrangement below, the test header will tie into
the discharge pipe of the pressure relief valve

downstream of the valve.
STORAGE TANK

TO SYSTEMS
-

Is the proposed arrangement acceptable per NFPA 20,
2019 edition?

Answer: Yes. This arrangement is specifically
addressed in NFPA 20-2019 Section 4.20.6.4. "Relief
valve discharge piping from a single fire pump returning
water back to the supply source shall be permitted to be
combined with fire pump test piping downstream of any
control valve in a manner that complies with 4.20.6,
4.22.2, and 4.22.3." Although this section was added in
the 2019 edition, this arrangement should be acceptable
in earlier versions due to the equivalency provisions in
Section 1.5 of prior editions of the standard.

Question #6 - Code vs. Standard

Does an amended version of the IBC that is adopted by
a local jurisdiction take precedence over NFPA 14 for
standpipe system pipe sizing design requirements?

Answer: Yes. Standards supplement the code by
setting forth conditions or requirements that a material or
method must meet, thereby providing an acceptable
level of safety for building occupants. When the code
has specific requirements that vary from those found in a
referenced standard, the requirements of the code take
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precedence over the standard. If the code is silent on a
particular issue, then the provisions in the standard are
applicable to the prescribed extent of the reference to
that standard.

For example, New Jersey amends the 2018 International
Building Code (NJ IBC) design requirements for
standpipes in Section 905.2.1.2. While NFPA 14-2016
requires a maximum flow rate of 1,250 gpm in
nonsprinklered buildings and 1,000 gpm in sprinklered
buildings, the NJ IBC requires all common system piping
to be sized for a minimum 500 gpm flow with an
additional 250 gpm for each additional riser up to a
maximum flow of 1,250 gpm with an exception for Group
B, I, R-1 and R-2 occupancies to utilize a minimum flow
of 250 gpm for common pipe plus 250 gpm for each
additional riser, up to a maximum flow of 750 gpm. In
this case, the NJ IBC would override the requirements of
NFPA 14.

Question #7 - Hose Valves in Unprotected Stairs

An architectural plan shows hose valves on the landings
of an exterior exit stair that is only enclosed on two
sides. Are hose valves permitted to be installed in this
location?

Answer: No. The 2015 International Building Code
(IBC) made a change and separated the term "stairway"
used in previous editions into the defined terms of
exterior exit stairway and interior exit stairway. This is to
correlate to the interior (Section 1023) and exterior
(Section 1027) stair sections in Chapter 10 of the 2015
IBC. In the code change process to correlate this
terminology, the interior exit stairway was added to the
standpipe hose connection requirement section in IBC,
905.4 (1). The change in this section went from the 2012
IBC of, "1. In every required stairway..." to the 2015 IBC
that states, "1. In every required interior exit stairway..."
Because the IBC differentiates between interior and
exterior stairs, a strict reading of this section excludes
standpipe hose connections on the exterior exit stairs,
provided it meets the construction requirements in
Section 1027.

The exterior exit stair has specific open side
requirements and is permitted as a means of egress for
a five-story building. Clarify with the architect if the
exterior stair meets Section 1027. If so, the interior exit
stairs will have hose connections on each floor, however,
the exterior exit stair will not.

One of the questions that may be raised is the
differences between the IBC and the referenced NFPA
14, 2013 edition. Where the IBC, Section 905.4 (1) has
hose connections only in interior exit stairs, NFPA 14
Section 7.3.2 handles it differently. NFPA 14 requires
hose connections in all exit stairways, similar to how
earlier editions of the IBC read. In this case, the IBC has
specific hose connection requirements and will overrule
the NFPA 14 installation standard.



It is important to note that while the exterior stair is open
to the balcony, fire sprinklers are required on the open
balcony, corridor, and open stair, per IBC Section 1027.6
(3), this may be different than how NFPA 13 or NFPA
13R handles sprinklers in these areas.

Question #8 - Sloped Ceiling Pocket

If a sprinkler can be installed within 7 ft 0 in. from the
wall per the drawing below, is it acceptable to omit
sprinkler protection in the sloped portion of the ceiling
leading to a window? It should be noted that the
deflector distance of a sprinkler located 7 ft 0 in. from the
wall would not be within 12 inches of the high point of
the ceiling.

ARE SPRINKLERS
PERMITTED TO BE
OMITTED?

WINDOW

DOOR WAY

/—— FLOOR

Answer: There are two scenarios where sprinklers
could be omitted from this ceiling construction according
to NFPA 13, 2016 edition:

1. If the opening to this sloped architectural feature
does not exceed 32 sq. ft, sprinkler protection may
be permitted to be omitted per Section 8.5.7. This
section is for skylights, and the AHJ would need to
be consulted as the configuration of this feature is
not typical of skylights.

2. The only other alternative provided to install
sprinklers at a greater distance below a ceiling is
provided in Section 8.1.1%(6). If calculations or
testing demonstrates comparable performance of
the sprinklers, then a greater distance from the
ceiling could be acceptable.

Question #9 - Roof Hose Valve Requirements

Does a stairway with a roof hatch and ladder qualify as
stair access allowing the roof hose connection to be
omitted?

Answer: Yes. NFPA 14, 2013 edition Section 7.3.2(5)
states that hose connections are required at the highest
landing of stairwells equipped with stair access to the
roof or on the roof in buildings without access and a
slope less than 4 in 12. This section has been debated
and applied both ways over the years. The "stair access
found in Section 7.3.2(5) is addressing roof access from
a stairwell and not a stairwell leading to the roof. This



issue is explained in NFPA 14, 2019 edition.

7.3.2.7* Hose connections shall be provided at the
highest landing of stairways with stairway access to
a roof.
A.7.3.2.7 Access to a roof can be via a stairwell
that terminates at the roof level. Access could
also be a permanent ladder, permanent ladder
rungs, or pull-down stair with a roof hatch.
7.3.2.9 In stairways that do not access the roof, a
hose connection shall be provided on the roof.

The standard cites the lack of access in Section 7.3.2.9
and the additional requirement for a hose connection on
the roof for this case. Examples of "access" are provided
in Section A.7.3.2.7.

Question #10 - Quick Response Sprinkler Reduction
for Concealed Spaces

Is an unobstructed combustible concealed space
permitted to utilize the quick-response sprinkler area
reduction per NFPA 13, 2016 edition Section 11.2.3.2.3?

Answer: Yes. The scenario described meets all five
requirements found in NFPA 13 to utilize the design area
reduction for quick-response sprinklers.

11.2.3.2.3.1 Where listed quick-response sprinklers,
including extended coverage quick-response
sprinklers, are used throughout a system or portion
of a system having the same hydraulic design basis,
the system area of operation shall be permitted to
be reduced without revising the density as indicated
in Figure 11.2.3.2.3.1 when all of the following
conditions are satisfied:

. Wet pipe system

. Light hazard or ordinary hazard occupancy

. 20 ft maximum ceiling height

. No unprotected ceiling pockets as allowed by
8.6.7 and 8.8.7 exceeding 32 ft2

. No unprotected areas above cloud ceilings as
allowed by 8.15.24
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Combustible concealed spaces are typically classified as
light or ordinary hazard and as long at the sprinkler
system in the combustible concealed space is a wet pipe
system and the other requirements are met, the use of
Figure 11.2.3.2.3.1 is permitted utilizing the distance
from the inside face of the ceiling enclosing the
concealed space to the roof deck.

Question #11 - Protection of Vertical Openings
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Question 1: Are closely space sprinklers and a draft stop
required on the lower level of the attached design based
on NFPA 13, 2010 edition Section 8.15.4.4?

Answer: Yes.

Based on the prescriptive requirements of the standard,
the building design does not meet the minimum area
and spacing requirements for omitting closely spaced
sprinklers and draft stops per Section 18.15.4.4, those
fire protection features must be installed at openings to
all floors adjacent to the vertical opening per Section
8.15.4.1.

8.15.4.1* General. Unless the requirements of
8.15.4.4 are met, where moving stairways,
staircases, or similar floor openings are unenclosed
and where sprinkler protection is serving as the
alternative to enclosure of the vertical opening, the
floor openings involved shall be protected by closely
spaced sprinklers in combination with draft stops in
accordance with 8.15.4.2 and 8.15.4.3.

8.15.4.4 Large Openings. Closely spaced sprinklers
and draft stops are not required around large
openings such as those found in shopping malls,
atrium buildings, and similar structures where all
adjoining levels and spaces are protected by
automatic sprinklers in accordance with this
standard and where the openings have all
horizontal dimensions between opposite edges of
20 ft (6.1 m) or greater and an area of 1000 ft2 (93
m2) or greater.

The standard does not specify which floors, so all
openings on all floors would need to be included.

Question 2: Can closely spaced sprinklers and draft
stops be omitted from the vertical openings on the first
floor on the basis that the second floor has full height
glass surrounding the openings with window sprinklers
installed?

Answer: No.

Because there is still an opening on the first floor, closely
spaced sprinklers and draft stops must be installed.
Where there is full height glass installed on the second
floor, this additional protection can be omitted because



there are no openings.

A case could be made that these fire protection features
are not required if the staircase and opening in question

would not be required to be enclosed by the building and
life safety codes adopted in your jurisdiction if sprinklers

were not present. This is explained in the annex:

A.8.15.4.1 It is the intent of this section to require
closely spaced sprinklers and draft stops to
openings where protection or enclosure is required
by building and life safety codes.

Question #12 - Loaded Sprinklers

Are there any alternatives to protecting sprinklers
susceptible to being loaded with dust in between
quarterly inspections?

Answer: No, there are no prescriptive alternatives to
protect sprinklers from overloading in high dust areas.
NFPA 25, 2017 edition and NFPA 13, 2016 edition only
address protective coverings in spray areas and mixing
rooms.

A.5.2.2.2.1 In lieu of replacing sprinklers that are
loaded with a coating of dust, it is permitted to clean
sprinklers with compressed air or a vacuum,
provided that the equipment does not touch the
sprinkler

5.4.1.1 Where a sprinkler has been removed for any
reason, it shall not be reinstalled

5.4.1.8 Protective Coverings.

5.4.1.8.1* Sprinklers protecting spray areas and
mixing rooms in resin application areas installed
with protective coverings shall continue to be
protected against overspray residue so that they will
operate in the event of fire.

Sprinklers can be cleaned with compressed air or a
vacuum as long as the sprinkler is not physically

touched. It should also be noted that if a sprinkler is
removed for any reason it cannot be reinstalled.
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